Nieuws van Mosch Veiligheid

Nieuws van Mosch Veiligheid
Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie.
 
EDITIE juni 2021

Hoe het ons in 2020 is vergaan

Ook voor Mosch Veiligheid was 2020 een turbulent jaar! En dat terwijl de start bijzonder veelbelovend was, met prachtige cursus- en trainingsprojecten in de agenda. Maar al snel nam de bezorgdheid over de coronasituatie toe. Na de afkondiging van de eerste lockdown op 15 maart, werden we overspoeld met (begrijpelijke) annuleringen, een kleine veertig in totaal. Twee weken later was het helemaal stil bij ons.

Natuurlijk was dit even een schok, maar we zijn niet lang bij de pakken blijven neerzitten. Eén ding was namelijk duidelijk: veiligheidscertificeringen blijven verplicht en cursussen BHV en EHBO zijn daarom noodzakelijk. We hebben ons in deze periode dus goed voorbereid op het coronaproof maken van onze trainingsruimte en het cursusaanbod. Gelukkig is veiligheid ons vakgebied!

Welke aanpassingen we hebben gedaan, leest u verderop in deze nieuwsbrief. Vanaf juni is ons cursusprogramma weer stapsgewijs opgestart. Hier krijgen we goede reacties op; we merken dat deelnemers zich veilig voelen en dat is – naast de vereiste competentie – natuurlijk het belangrijkste. Zo hebben wij dit jaar zelf ook weer veel bijgeleerd, waar u in 2021 als opdrachtgever of cursist van profiteert!

Wij wensen u namens ons hele team vast een gezellige decembermaand toe en een gezond en veilig 2021.
  
Mieke Rockx & Arjan Mosch
Mosch Veiligheid

 

 

Iedereen weer 100% competent in 2021

De overheid is in 2020 tijdelijk coulanter geweest wat betreft de verplichting om voldoende gecertificeerde BHV’ers op de werkvloer te hebben. Datzelfde gold voor het vereiste diploma ‘Eerste hulp aan kinderen’ voor medewerkers in de kinderopvang. Deze coulance wordt nu weer afgeschaald. Terecht, want de werkzaamheden – met de daarbij horende risico’s – zijn natuurlijk hetzelfde gebleven.

Uw BHV’ers moeten dus op tijd hun herhalingscursus doen en u als werkgever moet aankomende BHV’ers aanmelden voor de basiscursus BHV. Voor de kinderopvang zijn de regels weer net zo streng als voor corona: geen geldig certificaat kinder-EHBO = niet werken! Schrijf uzelf of uw (nieuwe) medewerkers dus tijdig in voor een basiscursus of herhalingscursus.
We beantwoorden graag uw vragen over ons coronaproof cursusaanbod! En u kunt zich eenvoudig online inschrijven via onze overzichtelijke cursusagenda

 

 

BHV- en EHBO-cursus coronaproof?
Mosch Veiligheid doet het!

Het was een uitdagende opdracht: ons cursusaanbod coronaveilig maken met behoud van volledige competentie. We zijn er trots op dat we hierin zijn geslaagd, zónder prijsverhoging en zónder coronatoeslag!

Ons cursuslokaal was het eerste aandachtspunt. Gelukkig beschikken we daar altijd al over veel vierkante meters en dat is nu extra prettig. Met tussenschermen creëren we nog meer ruimte, waardoor 1,5 meter afstand houden prima te realiseren is. Ook hebben we een vaste procedure voor toiletbezoek, waar alle aanwezigen zich aan moeten houden.


We maken het reanimatiemateriaal tussendoor altijd al goed schoon, nu gaan we nog een stap verder: iedere cursist krijgt een eigen gezicht en eigen longen. (Leest u verder zodra u bent uitgelachen ?)  Dit betekent gegarandeerd geen contact met het oefenmateriaal van andere cursisten. Ook krijgt iedereen een eigen verbandset, en natuurlijk zorgen wij voor voldoende handschoenen en mond/neuskapjes.

Een aantal items hebben we vervangen door andere goede trainingsmethoden. Zo oefenen we de stabiele zijligging met speciaal hierover ontwikkeld fotomateriaal, en trainen we voorlopig niet met Lotusslachtoffers.

 

 
 

Een compleet en veilig cursusaanbod 

Mosch Veiligheid rekent op een intensief nieuw jaar! Veel bedrijven moeten hun BHV-niveau weer op orde krijgen. Ook in sectoren die nu nog (deels) stilliggen, zoals de horeca- en evenementenbranche. Hetzelfde geldt voor organisaties in de kinderopvang. Een greep uit ons aanbod:

  • Cursussen met open inschrijving voor BHV en Kinder-EHBO de data staan op de online cursusagenda
  • Op maat gemaakte BHV- en reanimatiecursussen voor grotere bedrijven
  • Funelementen: bijvoorbeeld outdoor BHV hiervoor hebben we coronaproof alternatieven
  • Beheerder Brandmeld en ontruimingsinstallatie
  • Preventiemedewerker 

 

Cursist aan het woord: “Ik voelde me volkomen veilig!”

“Als zelfstandig ondernemer met een eigen locatie moet ik mijn bedrijfshulpverlening op orde hebben. En niet omdat het verplicht is, maar omdat ik het logisch vind.” Cindy Schipper Zorgt is een coachpraktijk in Ursem voor kinderen en jongvolwassenen met gedragsproblemen. Die coaching geeft Cindy met en zonder paard. “Er is tot nu toe gelukkig nooit iets ernstigers gebeurd dan een paard die op een voet ging staan, maar je weet het nu eenmaal nooit.”

Oefenen met persoonlijk materiaal
Haar BHV-certificaat heeft Cindy drie jaar geleden bij Mosch Veiligheid gehaald. In 2020 deed ze voor de tweede keer de herhalingscursus, maar deze keer nieuwe stijl, vanwege corona. “Vorig jaar zaten de cursisten gezellig met elkaar EHBO te oefenen en dat kon nu natuurlijk niet. Toch heb ik weer veel geleerd. Dat begon al vooraf met een e-learning en een verplichte toets. Alleen als je daarvoor slaagde, mocht je in een kleine groep van zes mensen meedoen aan de praktijkdag. Die was goed georganiseerd: een strak protocol met covid-check vooraf, vaste looproutes, tafels met plexiglas ertussen en iedereen een eigen oefengezicht, een set oefenlongen en verbandspullen. Ik voelde me de hele cursusdag volkomen veilig!”

Ook in nieuwe stijl veel informatie
Voor Cindy is ook gezelligheid belangrijk bij het volgen van een opleiding. “Ook in deze nieuwe opzet is er bij Mosch nog steeds ruimte om je verhaal te doen en ervaringen uit wisselen. Ze luisteren echt naar je en geven advies. Ik ben heel blij dat ik de cursus op deze manier toch heb kunnen doen, want het ging zeker niet ten koste van de informatie. Je merkt gewoon dat zo’n herhalingscursus goed is, omdat je kennis in een jaar tijd toch een beetje wegzakt. En er is ook altijd weer nieuwe informatie waar je wat aan hebt. Zo heb ik nu bijvoorbeeld geleerd hoe je kunt reanimeren zonder beademing en dat is goed om te weten. Want alles is beter dan niets doen!”

 

 
 

Tip: Neem corona op in uw RI&E

Een coronaprotocol is belangrijk én verplicht voor alle bedrijven waar kans is op blootstelling aan besmettingsgevaar. Maar alleen een protocol opstellen is niet voldoende. Werkgevers hebben volgens de Arbowet een zorgplicht en moeten risico’s rondom werk inventariseren, en dus ook nieuwe risico’s zoals corona. Daarom moet dit risico worden opgenomen en geïnventariseerd in de RI&E, inclusief bijhorend plan van aanpak. Werk veilig, blijf gezond!

 

Rustenburgerweg 103, 1703 RV Heerhugowaard | 072 - 582 32 50 | www.moschveiligheid.nl

Klik hier om deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen.